Vores lynguide til investering klæder dig på til at begynde din investeringsrejse og gennemgår nogle af de gængse investeringsformer og -strategier.
Sådan kommer du i gang med at investere
Som ny investor bør du først og fremmest overveje, hvad du gerne vil investere i. For nogen er det vigtigste at få det størst mulige afkast, hvor det for andre er mindst lige så vigtigt at investere etisk forsvarligt eller i interesseprojekter.
Lav research
Hvis du er helt grøn i forhold til at investere, bør du starte med at sætte dig ind i de basale ting. Man behøver ikke at være ekspert for at investere eller vide alt om det hele. Men undersøg forskellige investeringsformer og -strategier og vælg platform, du gerne vil bruge.
Vælg investeringsplatform
Der findes mange forskellige investeringsplatforme. Nogle af de mest kendte og anvendte i Danmark er fx Nordnet, Saxo Bank, Norm Invest og eToro.
Derudover kan man investere via de fleste banker ved fx at oprette en månedsopsparing.
Opret en konto
Når du har valgt en platform, er der kun tilbage at oprette en konto og vælge den form for investeringsmetode og de investeringer, du vil starte med.
Du kan fx oprette en månedsopsparing og sætte et beløb ind på denne hver måned, som du vil investere for. Derudover skal du selvfølgelig også vælge, hvad du vil investere i.
Læg en investeringsstrategi
Når du har sat dig ind i sagerne og er blevet mere oplyst om investering, er det tid til at vælge, hvad du vil investere i og hvordan. For at finde ud af dette bør du overveje dine svar til følgende spørgsmål:
- Hvad vil du opnå med din investering?
- Hvor risikovillig er du?
- Hvad er din tidshorisont?
Du kan som nybegynder fx starte med at investere mindre beløb og vælge en diversificeringsstrategi, hvor du fordeler din investering ud på forskellige slags aktiver, sektorer og/eller geografiske områder.
Forskellige investeringsformer
Der findes så mange forskellige måder at investere på, at man kan blive helt rundtosset af at lave research på emnet. Herunder er nogle af de mest gængse investeringsformer.
Investering i aktier
Investering i aktier er en investeringsform, der giver mulighed for høje afkast, men samtidig indebærer det ofte også høje risici.
Med aktier får du direkte ejerskab i virksomheder og dermed del i deres succes og vækst. Det kræver dog analyse, viden og løbende overvågning af markedet at investere i aktier.
Opsummering: Langsigtet investering med høj risikovillighed.
Investering i ETF
ETF står for Exchange Traded Fund og er et investeringsprodukt, der minder om en investeringsforening. Det er en børshandlet investeringsfond, hvor flere investorer er gået sammen om at købe aktiver med stor spredning.
ETF’er investerer ofte i aktier og obligationer, og der kan tit være lave omkostninger og reduceret risiko ved at investere i ETF’er sammenlignet med andre investeringsprodukter.
Opsummering: Langsigtet og ofte passiv investering med stor diversificering.
Investering i fonde
Investering i fonde minder meget om at investere via investeringsforeninger og ETF’er. Her investerer man i porteføljer, der forvaltes og administreres af professionelle. En fond handles ikke på en offentlig aktiebørs.
De fungerer således, at du med din investering i en fond giver dem penge, som de investerer for dig i porteføljer med stor spredning. Du får et investeringsbevis herfor. Fonde kan investere passivt eller aktivt.
Opsummering: Diversificeret portefølje uden selv at vælge aktiver.
Investering i obligationer
Investering i obligationer er historisk set ofte forbundet med lavere risiko end aktieinvestering. Der findes overordnet set 3 slags obligationer: Virksomheds-, realkredit- og statsobligationer. Virksomhedsobligationer er ofte forbundet med højere risiko end realkredit- og statsobligationer, som generelt er stabile.
Obligationsinvestering er velegnet til investorer, som gerne vil opnå stabile afkast over længere tid uden alt for høje risici.
Opsummering: Stabilt afkast med lav risikovillighed.
Investering af pension
Man kan enten selv stå for sin investering eller lade et pensionsselskab gøre det. Ved sidstnævnte vælger pensionsselskabet ofte en investeringsstrategi ud fra din risikovillighed. Pensionsinvestering har oftest et langsigtet fokus, hvor man har mulighed for at drage fordel af renters rente over tid.
Som ung er en høj risikovillighed ofte tilrådeligt, og jo tættere man kommer på pensionsalderen, kan man vælge en lavere risiko for sine investeringer.
Opsummering: Individuel risikovillighed med langsigtet fokus.
Investering af børneopsparing
Når man opretter en børneopsparing, kan man vælge at investere pengene løbende. Det er ofte en god idé at investere en børneopsparing, da pengene med årene vil falde i værdi pga. inflation, hvis de blot står på en konto.
Man kan selv vælge, hvordan og hvor risikovillig man vil investere samt justere sin strategi løbende i forhold til barnets alder og udbetalingsdatoen. Ofte vil man ikke investere i enkeltaktier, men i værdipapirer eller investeringspuljer.
Opsummering: Skiftende risikovillighed med langsigtet fokus.
Investeringsstrategier
En investeringsstrategi er med andre ord en plan for, hvordan du gerne vil investere dine penge. Den bedste investeringsstrategi for dig afhænger bl.a. af din risikovillighed, din tidshorisont, din kapital samt den mængde tid og energi, du vil lægge i at investere.
Der findes mange forskellige måder at forvalte sine investeringer på.
Kortsigtet investering
Kortsigtet investering er det, som nogle kalder daytrading eller swingtrading. Her køber og sælger man aktier inden for forholdsvis kort tid. Denne slags investering kræver forholdsvis meget viden og tid og kan også indebære større risici end mere passive og langsigtede strategier.
Langsigtet investering
Langsigtet investering kræver ofte mindre tid og vedligeholdelse end kortsigtet investering. Her investerer man ofte i aktier, obligationer og indeksfonde. Ved at kigge på afkast over længere tid vil der ofte være færre omkostninger og større mulighed for gode afkast. Nogle kalder denne strategi for “buy-and-hold.”
Aktiv investering
Aktiv investering har flere ligheder med kortsigtet investering, idet man ved denne strategi køber og sælger mere hyppigt for at slå markedet og har fokus på kortsigtede afkast.
Passiv investering
Passiv investering har flere ligheder med langsigtet investering, idet man her ikke har fokus på at sælge sine aktiver, men på at beholde dem og at lade dem vokse over længere tid.
Investering gennem investeringsforeninger
En investeringsforening er en sammenslutning af investorer, der sammen investerer i forskellige aktiver, typisk aktier, obligationer eller en kombination af disse.
Hvis du investerer gennem investeringsforeninger, køber du dig ind i deres aktier og kan derved eje en lille andel af en masse forskellige virksomheder. Det er en investeringsstrategi til at investere passivt, langsigtet og med stor spredning.
Diversificering som strategi
Diversificering som investeringsstrategi vil sige, at man sørger for at sprede sine investeringer ud på tværs af forskellige aktiver, sektorer, geografiske områder og typer af værdipapirer.
Ved at gøre dette reducerer man sin samlede risiko for tab betydeligt, fordi investeringerne ikke er påvirket af de samme faktorer, når de er spredt godt ud. Det kan give et mere stabilt afkast beskyttet mod markedsudsving, hvor tab et sted kan opvejes af afkast et andet sted.
Spørgsmål til investering
Er obligationer en god investering?
Det kommer an på en helt række faktorer såsom hvilke obligationer, du har investeret i, og hvordan disse klarer sig, og hvilken tidshorisont du vurderer dem ud fra.
Hvad er den bedste investering?
Der findes ikke et enkelt standardsvar på dette spørgsmål. Den bedste investering afhænger bl.a. af din risikovillighed, din investeringshorisont, dine mål med at investere samt din økonomiske situation.
Hvad er bæredygtig investering?
Bæredygtig investering kaldes også for ESG-investering, der står for Environmental, Social og Governance. Det er en strategi, hvor man investerer i aktiver baseret på deres bidrag til samfundet og planeten via deres miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige praksisser.
Hvad betyder investering?
Investering betyder kort sagt at sætte sine penge i noget, fx aktier eller obligationer, som man forventer vil give et afkast over tid.
Nysgerrig på mere?
Vi skriver om lidt af hvert på vores blog. Hop ind og tjek nogle af de andre indlæg ud!