Bliver din økonomi altid lidt for spændende at følge med i sidst på måneden? Så læs med her og få tips til dit forbrug, der kan gøre det mere behageligt at tjekke din bankkonto.
Indhold på siden
ToggleHvad er forbrug?
Forbrug er kort sagt brug af varer og tjenester og dækker derfor både over køb af dagligvarer, tøj, bil og hus. Herunder kigger vi nærmere på, hvordan du kan skære ned på dit forbrug af el, mad, faste udgifter og diverse.
Skær ned på dit forbrug - hvordan?
Hvis du vil skære ned på dit forbrug, gælder det generelt om at undgå unødvendige køb, prioritere dine køb, reducere spild og finde billigere alternativer. Det kan du gøre ved at købe secondhand eller i genbrug eller ved at låne, leje eller bytte i stedet for at købe. Derudover er deleøkonomi en rigtig god måde at bruge færre penge og/eller at tjene lidt ekstra ved selv at tilbyde ting til deling såsom bil eller lejlighed.
Elforbrug
Elforbrug er en af de store poster i budgettet, men det er samtidig også et forbrug, som man har mulighed for at skære ned på. Gør det til en vane at slukke for lys og apparater, når du forlader et rum, og optimér dit elforbrug ved fx kun at vaske, når vaskemaskinen kan fyldes helt. Du kan også vaske på 30 grader i stedet for 40.
Shoppingvaner
Shoppingvaner er lidt et vidt begreb. Det indebærer både tøj, sko, tasker, møbler, to-go-kaffe og meget mere. For at optimere her handler det om at blive mere bevidst om dine generelle forbrugsvaner og -mønstre. Det kan både være i det store og i det små.
Hvis du opdager, at du køber dyr to-go-kaffe, hver gang du kan komme i nærheden af det, kan du prøve at undlade det. Hvis du alt for tit køber nyt tøj, som ender med at være dårlige køb, så tag dig tid til at overveje, hvad du egentlig mangler i dit klædeskab. På den måde kan du kigge på dit forbrug med analyserende øjne og prøve at spotte optimeringssteder.
Madbudget
Mad skal vi alle have, så det er selvfølgelig ikke en post, der kan optimeres ind i det uendelige. Men der er dog stor forskel på madbudgetter, og det er vigtigt at tilpasse dit til din økonomi. Hvis du prøver at skære ned over hele linjen, kan det også betale sig at sætte ind på madkontoen. Der er masser af penge at spare ved at undlade at købe mad ude, både på restaurant og som take-away. Lav i stedet maden selv og hav nogle nemme retter i dit repertoire, som du kan lave på de dage, hvor energien er lav. Derudover er der andre gode råd såsom:
- at lave en madplan
- at handle ind så få gange som muligt
- at spise mere vegetarisk
- at købe ting på tilbud
- at bruge sæsonvarer i madlavningen
- at fryse rester ned.
Faste udgifter
Det er en god idé at gennemgå dine faste udgifter med jævne mellemrum for at se, om der kan være penge at spare. Hvis du optimerer disse udgifter, betaler det sig hver måned, og derfor er det værd at sammenligne priser på fx el, internet og forsikringer og eventuelt skifte udbyder. Det kan du fx gøre her på vores side.
Økonomiske vaner
At skære ned på sine udgifter handler om at ændre på sine økonomiske vaner. Hvis man bruger sine penge mere bevidst, får man ofte flere penge mellem hænderne, fordi der er mindre, der går til spilde.
En måde at blive en mere bevidst forbruger er at holde øje med, hvad man bruger sine penge på. Herefter kan man lægge et realistisk budget, hvor man stadig prioriterer fornøjelser og sjove ting til en vis grad. Men ved at skære ned på de unødvendige ting kan man spare op og lægge penge til side til de større drømme. Derfor kan det også være en god idé at gøre sig klart, hvad man drømmer om at spare op til, fordi det kan være en god gulerod til at holde ved sine nye økonomiske vaner.
Nysgerrig på mere?
Vi skriver om lidt af hvert på vores blog. Hop ind og tjek nogle af de andre indlæg ud!